2018 metai – Simono Daukanto metai

Informacija
2018-06-09 / 2018-06-09

2018 metais minimos Lietuvos istoriko, rašytojo ir švietėjo, vieno iš pirmųjų tautinio atgimimo ideologų Simono Daukanto (1793–1864) 225-osios gimimo metinės.

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos darbuotojai kartu su kolegomis iš Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos, keliaudami po Akmenės kraštą, Papilėje aplankė Simono Daukanto kapą ir paminklą.

Paminklą 1928 m. sukūrė skulptorius Vincas Grybas. Lėšas paminklui rinko komitetas, vadovaujamas Viekšniuose gimusio kultūros ir literatūros istoriko, Vasario 16-osios Akto signataro Mykolo Biržiškos. Lėšas aukojo Lietuvos mokytojai.

Simonui Daukantui pirmieji du antkapiniai paminklai – paprastos akmeninės plokštės su įrašais – buvo pagaminti ir pastatyti kun. Ignoto Vaišvilos rūpesčiu. Laikui bėgant, Simono Daukanto kapas buvo apleistas. 1925 m. liepos 14 d. šiaulietis Antanas Raudonis pasiūlė Šiaulių savivaldybei savo sukurtą paminklą pastatyti ant S. Daukanto kapo. Jis buvo iškaltas iš akmens, simbolizavo tuo metu paplitusį nulaužto ąžuolo kamieną. A. Raudonis paminklą dovanojo (aukojo). 1926 m. vasarą S. Daukanto kapas buvo sutvarkytas. A. Raudonio sukurtame paminkle, ąžuolo kamiene, yra įrašas: „Simanui Daukantui. Iki visuomenė pastatys paminklą, atitinkamą nuveiktiems Tavimi darbams, Tavo atminčiai skiriu šį savo rankų darbo paminklą A. Raudonis“.

J. Gorytės inf.

B. Kilčiauskaitės nuotr.

 

Kviečiame pažiūrėti ištrauką iš dokumentinio filmo „Simonas Daukantas“ (aut. L. Gudinavičius, J. Kašys, 1993 m.).

 

 

Komentarai

Skip to content